Αθηνά Μαρία Καψοκαλύβα

Μουσική προπαιδεία

Σπούδασε παιδαγωγικά, πιάνο με την Μαρία Αναστασίου στο Ελληνικό Ωδείο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με καθηγητή τον Μάρκο Μωυσίδη στο Athenaeum και εξειδικεύτηκε στην μουσικοκινητική αγωγή-σύστημα Orff τελειώνοντας τον διετή επαγγελματικό κύκλο σπουδών στη Σχολή Μωραΐτη. Εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής και μουσικοπαιδαγωγός από το 1999 έως σήμερα με ομάδες παιδιών από 2-12 ετών καθώς και ατομικά στον τομέα του πιάνου, των θεωρητικών της μουσικής. Από το 2013 ξεκίνησε τις σπουδές της στο ούτι μελετώντας την ελληνική παραδοσιακή μουσική καθώς και την μουσική Ανατολικών χωρών.

Έχει στο ενεργητικό της πάνω από 10 ολοκληρωμένες μουσικοθεατρικές παραστάσεις παιδιών «Ομήρου Οδύσσεια», «Οι φάρσες των Χριστουγέννων», «Στη σπηλιά των Νυμφών – ένας σιφνέικος μύθος», «Ζάχαρη χιόνι και Τρούφα βροχή», «Το όνειρο του σκιάχτρου» κ.α., με την ορχήστρα Orff, στις οποίες έχει αναλάβει την οργάνωση και τον σχεδιασμό, καθώς και την μουσική σύνθεση και διδασκαλία, την επιμέλεια των θεατρικών κειμένων, των σκηνικών, των κουστουμιών, της αφίσας κ.ά.

Από το 2009 μέχρι και το 2021 είναι υπεύθυνη προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στο Κ.Δ.Α.Π Υμηττού, οργανώνοντας ποικίλες μουσικές θεματικές ενότητες πάνω στον τομέα της δημιουργικής μουσικής για παιδιά «Μια φορά κι έναν καιρό στης κιθάρας τον καιρό», «Οι Συνθέτες ταξιδεύουν» κ.α. Καθώς και προγράμματα σε συνδυασμό με άλλες τέχνες όπως το θέατρο και τη ζωγραφική «Μια μέρα με τον Kandinsky, «Ήχοι και χρώματα, κατασκευές μουσικών οργάνων, μουσική αφήγηση παραμυθιού κ.ά.

Από το 1999 μέχρι σήμερα ενημερώνεται συνεχώς πάνω στον τομέα των σύγχρονων μουσικοκινητικών μεθόδων για παιδιά, με σεμινάρια από καθηγητές του εξωτερικού σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Μουσικοκινητικής Αγωγής.