Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια παιδαγωγική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, μια μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και απελευθέρωση της προσωπικότητας κάθε παιδιού. Δεν είναι μόνο χαρά και διασκέδαση, είμαι μάθηση και επικοινωνία. Εξασκεί ένα τεράστιο φάσμα δεξιοτήτων όπως η μνήμη, η συγκέντρωση και η αυθόρμητη έκφραση. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που δανείζεται στοιχεία από το θέατρο χωρίς να είναι θέατρο ή να χρειάζεται «σανίδι» για να πραγματοποιηθεί. Δεν υπάρχει, δηλαδή, πάντοτε ένα κείμενο, ούτε σκοπός είναι πάντα να στηθεί μια ολοκληρωμένη παράσταση.
Τα οφέλη για το παιδί
Τα παιδιά μέσα από τη συμμετοχή τους στο θεατρικό παιχνίδι:
- Εκπαιδεύονται κοινωνικά, έρχονται σε στενότερη επαφή με τον κόσμο και τα προβλήματα που τα περιβάλλουν, μαθαίνοντας να βρίσκουν μόνα τους απαντήσεις και λύσεις.
- Αναπτύσσουν διάφορες ικανότητες, όπως κοινωνικότητα, σεβασμό, δημιουργικότητα, αίσθημα ευθύνης, συνεργασία και πρωτοβουλία.
- Εξελίσσουν την επικοινωνιακή τους δεινότητα.
- Αναπτύσσουν σταδιακά τη δυνατότητα της αυτοέκφρασης (λεκτικής και μη λεκτικής) και του αυτοελέγχου των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς.
- Διασκεδάζουν και εκτονώνονται ενώ παράλληλα ενισχύουν την αισθητική καλλιέργεια και τη γλωσσική τους ανάπτυξη και καταπολεμούν τη δειλία και την εσωστρέφεια.
- Τονώνεται σημαντικά η αυτοπεποίθησή τους.
Πως πραγματοποιείται το Θεατρικό Παιχνίδι
Ο εμψυχωτής/τρια διαλέγει ένα θέμα, μια ιστορία, ένα παραμύθι, ένα καιρικό φαινόμενο, αντικείμενα όπως γράμματα, κουτιά, μουσικά όργανα, καθρέπτες, ρούχα μεταμφίεσης, σκηνικά με υφάσματα ή ότι άλλο μπορεί να προσαρμοστεί στην ομάδα ηλικιακά ή με βάση τη προσωπικότητα των παιδιών. Δημιουργεί με αυτά ένα παιχνίδι όπου τα παιδιά καλούνται να αλληλεπιδράσουν μαζί του/της και μεταξύ τους φτιάχνοντας μια διαδραστική ιστορία. Παίζουν ρόλους, κινούνται στο χώρο και κυρίως διασκεδάζουν. Σε κάθε συνάντηση κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό, καινούριο και αυτό κρατά το ενδιαφέρον τους αμοίωτο.
Ο παιδαγωγός Pestalozzi (1746-1827) έχει υποστηρίξει αυτή την διαδικασία, αποδίδοντας της τον χαρακτηρισμό της μάθησης με όλες τις αισθήσεις. Πρόκειται για μία μάθηση η οποία επιτυγχάνεται μέσω σωματικών, αισθητηριακών, συναισθηματικών και νοητικών διαδρομών (καναλιών). Σε αυτή δηλαδή συμμετέχουν πόδια, χέρια, κεφάλι και νους (learning by head hand and heart).
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι 10μηνη (1 Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου).
Μπορούν να γίνουν εγγραφές όλο τον χρόνο.
Ηλικίες: 4 ετών και άνω.
ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΩΔΕΙΟ
Αθανασίου Διάκου 22 (1ος όροφος)
Μέγαρα, πλησίον Πλατείας Έξω Βρύσης