Μαθήματα Πιάνου

Αναγνωρισμένοι τίτλοι σπουδών από την Ελλάδα & το εξωτερικό

Το πιάνο είναι σίγουρα ο βασιλιάς των οργάνων αφού μπορεί κανείς να παίξει σε αυτό τα πάντα (το σύνολο της έκτασης των ήχων των άλλων οργάνων, μελωδία, αρμονία, πολυφωνία) και όλα τα είδη (κλασική μουσική, τζαζ, μοντέρνα, λαϊκή, ποπ κ.λπ.).

Στην κλασική μουσική έχει ένα τεράστιο ρεπερτόριο που εκτείνεται από τον 17ο αιώνα ως τις μέρες μας δίνοντας έτσι άπειρες επιλογές για τα προγράμματα σπουδών κλασικής μουσικής.

Είναι το καταλληλότερο όργανο για να ξεκινήσει κανείς την ενασχόληση του με τη μουσική, εύκολο για τα παιδιά που μπορούν να αρχίσουν με το πιάνο και να συνεχίσουν με ένα άλλο όργανο όταν η σωματική τους διάπλαση το επιτρέψει.

Η καλύτερη ηλικία για να αρχίσει σπουδές είναι 6 ετών. Μπορεί όπως και σε μικρότερη ηλικία ακολουθώντας πρόγραμμα προπαιδεία στο πιάνο junior (4-6 ετών) όπου εξοικειώνεται με τη μουσική και το όργανο μέσα από το παιχνίδι.

Σπουδές
Στις σπουδές κλασικού πιάνου ακολουθούμε το πρόγραμμα σπουδών όπως ορίζεται για όλα τα ωδεία από το ΥΠΠΟΑ (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) το οποίο εποπτεύει το σύνολο των σπουδών και την αναγνώριση των τίτλων σπουδών Πτυχίο και Δίπλωμα πιάνου.

Εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα σπουδών με ότι πιο σύγχρονο στις μεθόδους διδασκαλίας καθώς και στο ρεπερτόριο. Η επιλογή των κομματιών είναι πάντα με σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού, στο σωματότυπο του και στις προτιμήσεις του.

Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην τοποθέτηση και χρήση χεριών, ποδιών και σώματος για να γίνεται η εκμάθηση χωρίς κόπο και πιθανούς τραυματισμούς (από την λανθασμένη στάση-παίξιμο) σε συνάρτηση με την “αναπνοή” του κειμένου και τη σωστή ερμηνεία ανάλογα με το συνθέτη, την εποχή του και το στυλ του γενικότερα.

Τα μαθήματα είναι ατομικά και γίνονται σε καλαίσθητες αίθουσες διδασκαλίας, άριστα εξοπλισμένες (όπως πιάνα YAMAHA όρθια και με ουρά). Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αίθουσες και τα όργανα του Ωδείου μέχρι να αποκτήσουν δικό τους όργανο μελέτης. Τα μαθήματα ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και τελειώνουν τέλος Ιουνίου.

Όταν οι μαθητές ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών του οργάνου (όργανο και θεωρητικά) μπορούν να αποκτήσουν τίτλο σπουδών αναγνωρισμένο από το κράτος ΠΤΥΧΙΟ-ΔΙΠΛΩΜΑ. Το ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΩΔΕΙΟ είναι ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΦΕΚ: 4092/Β/07.09.2021)

Οι μαθητές μας μπορούν παράλληλα να αποκτήσουν πτυχία από την Αγγλία δίνοντας εξετάσεις σε Άγγλους εξεταστές από το Trinity College of London.

Αν κάποιος μαθητής έχει κάνει κάποια ιδιαίτερα μαθήματα μπορεί να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις (εποπτευόμενες από το ΥΠΠΟΑ) που θα τους κατατάξουν σε μεγαλύτερη τάξη ανάλογα με το επίπεδό του.

Επίσης γίνονται δεκτοί μαθητές από άλλα ωδεία με μεταγραφή (αρκεί να μην έχουν περάσει 2 έτη από την διακοπή της φοίτησής τους, αλλιώς θα δώσουν κατατακτήριες).

 

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Μαρία-Ιωάννα Αναστασίου